/ svibanj 10, 2019

Ono što naši Hrvati se ni ne sjete je sjaj zlata. Ali ne običnog zlata. Govorim o zlatnim polugama. Rezervama zlata koje ima svaka iole pametna država kojoj je stalo do svoga napretka i neovisnosti. Naša Hrvatska ga nema! To je priča o kojoj se ne više ne govori. Samo šutnja. A imali smo 15,5,tona najčišćega zlata. Na žalost naša zemlja spada u skupinu rijetkih država koja je bezlatna od prve prodaje iz 2001.godine za vrijeme ere Račana, kada je naša HNB, za vrijeme ere Rohatinskog, rasprodala dio tog našeg zlata.

Naglašavam HNB, a ne Ministarstvo financija. Slijedeća rasprodaja se odvila 2005.g.pod ingerencijom ovaj puta Ministarstva financija, kada smo imali najčišće zlato, 99,99% čistoće. Pa da se čovjek rasplaće od bijesa glupih poteza tadašnjeg vodstva države i HNB, a sve pod floskulama kako zlato nema nikakvu očekivanu dobit. Slijedila su izviješća „dobre“ prodaje što je specifikum naše zemlje. Sve što su prolazeće i dolazeće vlasti radile bilo je „vrhunsko“, samo je pitanje za koga!? To je pak bilo za vrijeme ere Sanaderove vlasti. HNB je tu rasprodaju odradio na način da je naše preostalo zlato prodao po cijeni koja je bila NAJNIŽA u zadnjih 10 godina. Tada smo zgubili najmanje 5 milijardi kuna, a tog našeg zlata smo se domogli podjelom imovine SFRJ 2001.g – 13, 127 tona zlatnih rezervi. Danas nas šiša čak i Srbija koja ima najveće zlatne rezerve gledajući zemlje ex Jugoslavije.

Srbija – 19,5 tona,
Makedonija – 6,9 tona,
Slovenija – 3,2 tone,
BiH – 3 tone

Gledajući svijet prednjače : Njemačka, Francuska, Rusija i Kina. 1986.g. Mađarska je po prvi puta kupila zlatne poluge pa ih je tako udeseterostručila te došla na količinu od 31,5 tona. Uz nju su Poljska, Austrija i Nizozemska.

U našoj Hrvatskoj danas vrijedi ona stara : „Nije zlato sve što sija“, zato drage naše žene, Hrvatice, čuvajte svo svoje zlato, nakit, ogrlice, prstenje, rinčice, narukvice, svo zlato sa krštenja i firmanja svoje djece, jer nikada ne znate kada ćete ga u našoj Hrvatskoj trebati.

Nedjeljko Babić
Predsjednik HSSČKŠ-a

Share this Post