/ svibanj 29, 2019

Kao istinski domoljub rodoljubnog najpozitivnijeg usmjerenja europske orijentacije svjesna sam uzroka naše Hrvatske nesreće i propadanja. Svjesna sam odnosa naših ljudi prema Europi i Europe prema Hrvatskoj.

Živim kao i vi u vremenu podijeljenosti našeg vlastitog naroda koji se u tunelu nezadovoljstva izgubio tražeći izlaz iz ovog čudnog robovskog neokapitalizma. A kapitalizam je ozakonjeni reket vladajuće klase, kako je rekao ni više ni manje svima poznati Al Capone. No, država nije krava koja se na nebu hrani, a na zemlji muze po istinitim riječima Franza Etzela.

Naša stvarnost pokazuje hrvatski mentalitet, naše političare i inteligenciju kao i političke, kulturne i društvene pojave u kojima je Hrvatska svijest naših velemoža duboko pala. Oni doduše još imaju ljubavi prema domovini, ali pod domovinom podrazumijevaju samo ono zemljište, koje im omogućuje, da lagodno žive. Staleška im tjesnogrudnost ne dopušta, da spoznaju i drugu – pravu – domovinu : živi narod Hrvatski! Ovu spoznaju današnji „plemići“ ne poznaju, jer ogromnu većinu hrvatskog naroda drže smećem. Truju ga negativnim stvarima iz prošlosti, a jako dobro znamo da se u ratu ubija, a poslije rata se pričaju priče. Ideologije su im propagandističke bez ikakvih težnji za ostvarenjem ikakve realizacije i primjene promjena.

Sretna sam što su se mnogi iz mog naroda probudili iz letargije, ali i žalosna sam što su počeli širiti krila i odlaziti srcem za razumom tamo gdje misle da će im biti životno bolje. Mi koji smo ostali želimo stvarne promjene, promjene na bolje, ali to nije dovoljno dok većina ne otvori širom oči, svoje umove i dok svi ne shvate da samo zato što je njima dobro, ne znači da ih ne treba biti briga kako je drugima. Jer u ovoj našoj predivnoj zemlji živimo svi, a ne samo pojedinci ili odabrani.

Počnimo više učiti iz prošlosti, jer i u njoj su živjeli misaoni i mudri ljudi. Pa tako je davno i naš Ivan Mažuranić pametno rekao :“U ovoj zemlji, ako je prodamo, neće kosti naše mirno počivati.“ A prodali su vrlo mnogo toga.

Završiti ću riječima našeg povjesničara Vjekoslava Klaića :“Tek kršćanin može pravo ljubiti svoju domovinu. Ljubeći domovinu, ljubi on ponajviše ono što je najvrednije u toj domovini, a to su bez sumnje ljudske duše.“ Ove davno izrečene riječi meni nepoznatog čovjeka najbolje opisuju kako ja za sve nas vidim dom po mom.

Mirjana Gaura
Osobna savjetnica Predsjednika HSSČKŠ-a

Share this Post